Els accidents mortals al Camp de Tarragona es concentren a la C-14 i a l'N-420

El Servei Català de Trànsit insisteix en la necessitat de desdoblar l'N-340 des d'Altafulla i cap al nord

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Camp de Tarragona ha registrat, aquest 2014, 6 víctimes mortals més en accidents de trànsit que al 2013, passant de 16 a 22, i esdevé l'únic territori de Catalunya on aquesta xifra ha augmentat. Tot i això, des del Servei Català de Trànsit (SCT) no n'han fet una valoració negativa, ja que es pren com a referència l'any 2010 -marcat pel Pla Estratègic de Seguretat Viària-, i en aquest cas la xifra disminueix un 33%, de 33 a 22. Les vies on s'han concentrat els accidents són la C-14 i l'N-420, amb cinc morts la primera i tres la segona. Així mateix, el SCT ha insistit en la necessitat de desdoblar vies com l'N-340 des d'Altafulla i cap al nord, un dels punts negres del territori.

 

A l'hora d'encarar el 2014, el director del SCT, Joan Josep Isern, ha reconegut que els preocupava l'antiguitat del parc mòbil català -més del 60% dels vehicles més de deu anys- així com la seva manca de manteniment, el dèficit d'infraestructures al país i l'increment de la mobilitat gràcies a la gradual sortida de la crisi. Tot i això, s'ha mostrat satisfet amb la disminució de morts a tot Catalunya, del 17%.

 

En el cas concret del Camp de Tarragona, respecte el 2010 la mortalitat s'ha reduït un 33%, malgrat del 2013 al 2014 les víctimes han crescut de 16 a 22. Isern ha celebrat la primera xifra, ja que si es té en compte que l'objectiu és reduir un 50% la mortalitat entre el 2010 i el 2020, Tarragona supera el 20% de reducció lineal que hauria de tenir per assolir la fita.

 

Pel que fa al creixement del nombre de morts, el director l'ha atribuït a diversos accidents múltiples en què han perdut la vida persones estrangeres -a tota la demarcació els morts de fora d'Espanya han passat d'un, al 2013, a set, al 2014-. A l'altra cara de la moneda, però, ha destacat que a les carreteres tarragonines és on hi ha hagut menys sinistres amb accidents greus. Si ens fixem en les comarques, el Priorat es manté sense víctimes mortals, i disminueixen les morts al Baix Penedès i al Tarragonès. On més pugen és a l'Alt Camp, on passen de cap a cinc.

 

Concentració a la C-14 i la N-420

 

Principalment, aquest passat 2014, les víctimes han perdut la vida a la C-14 entre Reus i Montblanc, amb cinc casos, i a l'N-420, amb tres casos. En referència a la primera via, Antoni Vilafranca, cap de l'àrea regional de trànsit dels Mossos d'Esquadra del Camp de Tarragona, ha detallat que dos dels accidents, que van tenir lloc a la C-14z (l'antiga carretera entre Reus i Alcover), es van produir perquè dos conductors grans no es van aturar en una cruïlla. Les tres morts registrades en total en aquest punt, doncs, es deuen més a la "mala sort", ha dit, que no pas a "una problemàtica important". Pel que fa a la segona via, el director del SCT ha apuntat a l'històric dèficit de millora d'infraestructures.

 

Desdoblament de l'N-340

Referent a l'N-340 a Altafulla, un dels punts negres de les carreteres del territori, Isern ha assegurat que "ens preocupa, té un increment de sinistralitat, i de sinistralitat mortal". Per això "demanem, exigim, que hi hagi una inversió per part de l'Estat en donar garanties de seguretat a aquesta via", ha manifestat. Entre altres, ho ha justificat dient que es tracta d'una carretera que té "un trànsit intensíssim durant tot l'any", i ha assenyalat que "la nostra obligació és traslladar als responsables la preocupació per donar mesures, invertir en projectes de seguretat, en carreteres com aquestes que tenen, any rere any, un número important de víctimes mortals". Així, n'ha reclamat el desdoblament, i ho ha comparat amb l'N-II, on s'ha aconseguit reduir el nombre de sinistres mortals amb la desviació dels vehicles pesants cap a l'autopista.

 

Educació i formació

Entre altres, Joan Josep Isern ha marcat com a objectiu pel 2015 continuar amb l'educació i la formació en seguretat viària, per conscienciar i ensenyar grans i petits. Així, seguiran els cursos de sensibilització a primària i secundària, i per primera vegada es farà educació viària a les universitats. També el projecte 'tràining', per mirar de reduir la sinistralitat del col·lectiu motorista. Per arribar a la gent gran, s'ha signat un conveni entre el departament d'Interior i 'la Caixa' per desplegar un nou pla de formació en seguretat viària adreçat a aquest sector de població, i que arribarà a un total de 4.500 persones al llarg del 2015. Finalment, i dins del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, s'oferirà un mòdul específic de seguretat laboral viària gratuït per a tot tipus de treballadors.

Comentarios
Multimedia Diari