Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Fi a l’alerta del Pla INUNCAT un cop superada la fase més extrema de l’episodi de pluges

El Pla queda en situació de Prealerta per la previsió d’una nova tongada de pluges intenses a partir de la tarda però sense acumulacions significatives

24 septiembre 2022 12:09 | Actualizado a 24 septiembre 2022 12:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El comitè tècnic del Pla d’emergències per inundacions INUNCAT s’ha reunit aquest matí per analitzar i fer seguiment de les afectacions produïdes per les precipitacions d’ahir a la tarda i vespre i valorar les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC de cara al dia d’avui. En aquest sentit, s’ha decidit donar per finalitzada la fase d’Alerta del Pla INUNCAT, que queda ara en situació de Prealerta, a l’espera d’una nova línia de precipitacions prevista per aquesta tarda que afectaran la zona del Pirineu, Prepirineu, nord-est de Catalunya i que també es podrien reproduir, de nou, a la zona de Tarragona a la nit.

Segons l’SMC, per aquesta segona fase de l’episodi de precipitacions no es preveuen intensitats que superin els 20 l/m2 en 30 minuts ni que produeixin acumulacions significatives a diferència del fenomen d’ahir a Tarragona.

Quant a les precipitacions de la passada nit, tot i que han tingut intensitats fortes, s’han anat desplaçant de terra a mar i no han tingut temps de deixar grans acumulacions ni produir incidències rellevants. Cal destacar que les precipitacions d’ahir a Tarragona van ser molt estàtiques i amb força durada, fet que va provocar assolir acumulacions superiors als 100 l/m2.

Pel que fa a les dades d’acumulació de pluja els registres més destacats han estat:

Tarragona 130,5 l/m2

Constantí 126,6 l/m2

Torredembarra 86 l/m2

Santuari de Queralt 68,2 l/m2

Perafita 65,2 l/m2

Orís 58 l/m2

Lladurs 52,5 l/m2

Quant als registres d’intensitat destaquen:

Tarragona 49,1 l/m2 en 30 minuts

Navès 42 l/m2 en 30 minuts

Constantí 38,1 l/m2 en 30 minuts

Perafita 36,5 l/m2 en 30 minuts

Orís 31,5 l/m2 en 30 minuts

Torredembarra 28,5 l/m2 en 30 minuts

Ulldecona 28,1 l/m2 en 30 minuts

els Alfacs 25,9 l/m2 en 30 minuts

Torroella de Montgrí 23,1 l/m2 en 30 minuts

En quant al balanç d’incidències, la zona més afectada ha estat la ciutat de Tarragona i especialment la part baixa més propera al litoral. Protecció Civil manté la coordinació amb els municipis més afectats per les pluges i especialment amb l’ajuntament de Tarragona per la valoració conjunta de la situació del municipi i possibles necessitats. L’ajuntament de Tarragona va activar ahir a la tarda el seu CECOPAL per la coordinació de la resposta.

En el que portem d’episodi, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) no ha hagut d’atendre cap afectació personal.

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 6 hores d’aquest matí, 963 trucades relacionades amb 596 expedients. Per comarques, la majoria de trucades s’han fet des del Tarragonès (854), Baix Camp (45), Vallès Occidental (10) i Alt Empordà (8). Per municipis, les trucades s’han fet des de Tarragona (508), Salou (96), Vila-seca (93) i el Catllar (50).

Els Bombers de la Generalitat han atès, entre les 00h i les 11.30h d’aquest matí, 310 avisos arreu de tot Catalunya a causa de l’aiguat de la passada matinada. Principalment, arbres i branques caigudes, petites inundacions de baixos, revisió de filtracions d’aigua en interiors i neteja de vies que havien quedat bloquejades per tolls d’aigua, fang i la caiguda de pedres. Per Regions d’Emergències, els avisos rebuts han estat aquests:

Tarragona 207

Metropolitana Nord 38

Girona 20

Lleida 17

Centre 14

Metropolitana Sud 11

Terres de l’Ebre 3

El Servei Català del TrànsitSCT informa que ja s’ha normalitzat la situació a l’A-7 a Vila-seca, a la N-340 a Vila-seca i a l’AP-7 a Altafulla on s’havia tallat un carril per acumulació d’aigua.

Pel que fa al subministrament elèctric encara queden 1.200 abonats afectats a diferents municipis, sobretot de Tarragona.

Els gestors de les conques dels rius a Catalunya, la Confederación Hidrográfica del Ebro CHE i l’Agència Catalana de l’Aigua ACA, han confirmat que s’ha fet seguiment de les precipitacions i que no es detecten ni es preveuen cabals per sobre de la normalitat. Tot i això, l’ACA ha informat que han detectat petits increments de cabal al Solsonès i al Berguedà, sense que siguin creixements rellevants ni tampoc han provocar incidències.

Encara que la situació fluvial no sigui preocupant caldrà estar mol atents als guals dels cursos fluvials perquè baixen amb aigua, per exemple tram baix del riu Llobregat, on es demana màxima precaució en les activitats a l’aire lliure com pot ser per exemple caminar o anar en bicicleta.

Per acabar, l’hospital Santa Tecla de Tarragona ha recuperat la normalitat després de patir inundacions a la zona de vestidors, que no van afectar l’àrea assistencial

Comentarios
Multimedia Diari