Una nova ruta explora la vida de tres cabrencs il·lustres del carrer Major

El pare del cooperativisme, una cèlebre soprano i un famós doctor van viure a la mateixa via en diferents moments

| Actualizado a 09 agosto 2021 05:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El carrer Major de Cabra del Camp amaga infinitat d’històries i curiositats relacionades amb diversos personatges cèlebres de segles passats. Ahir es va estrenar una ruta per explorar al detall la vida de tres d’aquests personatges i de la seva estada als immobles del carrer. A través de l’antiga casa coneguda com a Cal Queralt i de l’elegant edifici on va viure un prestigiós doctor, els assistents van poder descobrir qui eren aquestes persones i, fins i tot, el parentesc amb la gent que viu ara al poble.

Això ha estat possible gràcies a l’exhaustiu treball que ha fet Jordi Juncosa, veí jubilat de Cabra del Camp, que ha desgranat els arbres genealògics d’aquests personatges obtenint una àmplia base de dades que ha permès construir la història d’aquestes tres figures il·lustres. La ruta també compta amb la complicitat i les explicacions de familiars directes d’aquests cabrencs que van destacar a la societat del moment i de l’Associació de Dones del poble, que és qui organitza l’activitat.

La primera parada és al número 27, Cal Queralt, on va morir Josep Maria Rendé i Ventosa l’any 1925, considerat un dels impulsors del cooperativisme a Catalunya. La presentació del personatge la fa el seu nét, Joan Rendé, que explica que va néixer a l’Espluga de Francolí al 1876 - també al carrer Major- i que «no gastava gaire salut», ja que caminava sempre amb l’ajuda d’un bastó. La seva empenta davant el món cooperatiu, esdevenint un referent a la Conca de Barberà, el va portar a ser el cap d’Acció Social Agrària de la Mancomunitat.

La segona parada és davant de la casa de la soprano Mercedes Masferrer, de la qual s’enalteix la seva elegància, la seva carrera meteòrica actuant al Liceu o als millors teatres d’Europa i la seva generositat i agraïment amb la gent del poble. La jove de la soprano, que encara viu, passa algunes temporades a la casa, un dels edificis més imponents de tot el carrer. També va passar algunes etapes de la seva vida el prestigiós metge i escriptor Joan Giné i Partagàs, rector de la Universitat de Barcelona des del 1892, introductor de la psiquiatría organicista i pioner en camps com la dermatologia.

El tresor de Poblet, a Cabra

Aquests personatges estan envoltats de curioses llegendes. Diuen que en algun racó de Cal Queralt, la casa on va morir Josep Maria Rendé, s’amaga el tresor del Monestir de Poblet i que ningú l’ha trobat. El germà del seu besavi va ser abat de Poblet, des del 1826, i això va alimentar la història. Fins i tot, parlen que es va oferir el servei d’un saurí per localitzar el tresor però la mestressa de la casa va dir que si nostre senyor no ha volgut que el trobés ningú, no es podia trencar aquesta voluntat.

Comentarios
Multimedia Diari