Valls congela totes les taxes i bonifica les famílies nombroses vulnerables

També es manté la suspensió del pagament de la taxa d’ocupació de la via pública als bars i restaurants de la ciutat fins a l’1 de juny, una mesura que es va engegar durant la pandèmia

26 octubre 2021 16:40 | Actualizado a 26 octubre 2021 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Valls congelarà tots els impostos municipals de cara el 2022 i inclou noves bonificacions a les famílies nombroses en situació de vulnerabilitat. Ahir es va aprovar de forma provisional la modificació de les ordenances fiscals per l’any vinent, amb els vots a favor dels 12 membres de l’equip de govern municipal, els vots en contra del PSC (quatre) i la CUP (tres) i l’abstenció de la regidora de Ciutadans.

«Aquesta crisi sanitària ve acompanyada d’una forta crisi econòmica i social», va argumentar el regidor d’Hisenda, Martí Barberà. «Malgrat que els indicadors globals marquen una millora en l’economia, hi ha moltes mancances per sortir de la crisi», va afegir. Per aquest motiu s’ha decidit, per segon any consecutiu, no augmentar cap ordenança fiscal i congelar els impostos. «Són mesures de suport a les famílies i a la xarxa productiva, i ajudarà a crear més llocs de treball», va expressar Barberà. «Disposem d’una bona tresoreria municipal. Aquest esforç de gestió és necessari per sortir de la crisi més reforçats i aprofitar les oportunitats que pugui arribar», va apuntar.

La congelació d’impostos ve acompanyada de diverses bonificacions i altres millores de gestió municipal. La més destacada de totes és per a l’IBI de les famílies nombroses, una mesura que va engegar ahir el debat entre els diferents grups polítics per discrepàncies amb la ‘lletra petita’ que l’acompanya. La bonificació té en compte el valor cadastral de l’immoble on viuen relacionat amb la renda de les famílies, que es calcula en funció del salari mínim interprofessional. Aquells amb les rendes més baixes tindran bonificat el 90% de l’impost, però no hi ha un topall màxim en el sou per rebre algun descompte, la qual cosa va generar el debat.

Des del PSC, Rosa Maria Ibarra va considerar «incoherent» la mesura i Xavier Anglès, de la CUP, va demanar posar un topall al salari perquè només es beneficiïn de la mesura les famílies que realment ho necessitin. Cristina Laiz, de Ciutadans, no va entrar al detall en aquest aspecte però sí que va considerar positiu el debat dels topalls, no només el que afecta l’àmbit salarial, sinó també el del valor cadastral dels immobles de les famílies.

Impost de vehicles

També hi ha canvis pel que fa a l’impost de vehicles amb tracció mecànica. Els històrics mantenen el 100% de bonificació però aquells que tenen més de 25 anys passen de 100 al 50%. En aquest punt, Xavier Anglès va expressar que «potser les famílies que tenen un cotxe de més de 25 anys és perquè no en poden comprar un de nou. La contaminació no l’ha de pagar la classe popular», va dir. Una explicació que, amb matisos, va subscriure la regidora de Ciutadans. Anglès va afegir no estar d’acord amb la congelació dels impostos, ja que «molta gent ho està passant malament però n’hi ha d’altra que cobra un bon sou i haurien de ser unes ordenances socialment més justes», va afegir. Seguint en l’apartat dels vehicles, aquells que siguin híbrids tindran una bonificació màxima del 75%.

Per altra banda, es facilita la gestió documental simplificant els tràmits pel que fa a residus municipals i comercials. També es manté la suspensió del pagament de la taxa d’ocupació de la via pública en bars i restaurants fins a l’1 de juny, com a mesura de suport al teixit econòmic de la ciutat i se suspèn la taxa per a la llicència d’obertura d’establiments.

Des de l’equip de govern, Martí Barberà va demanar consens per aprovar les ordenances però no el va aconseguir, ja que tots els grups van votar en contra, excepte per l’abstenció de Ciutadans. «Estem ajudant a l’àmbit comercial, industrial, les famílies vulnerables. Però entenem que és responsabilitat nostra incentivar l’economia per sortir d’aquesta crisi social i econòmica. Per això defensem que és una mesura positiva», va manifestar.

El ple celebrat ahir, encara de forma telemàtica, va servir per debatre altres punts, com l’aprovació inicial de la dissolució de l’Organisme Autònom Local Grup de Serveis Sanitaris i Socials Sant Roc o l’aprovació de la modificació de la relació de llocs de treball, pel lloc de tècnic o tècnica d’igualtat. Pel que fa a les mocions, en destaca una presentada per Junts per Valls, ERC. Compromís i el PSC, de suport a que les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil rebin la Creu de Sant Jordi.

Comentarios
Multimedia Diari