Una aula magna del campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa, plena de gom a gom ha acollit aquest dimecres al matí la XXVII Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre. Enguany la jornada, que portava per títol «La Intel·ligència artificial, tecnologia o negoci?», ha abordat les potencialitats de la IA com a oportunitat per a les empreses, l’educació o la salut.
«Cada any la trobada és sobre una temàtica i vam pensar que la IA era de molta actualitat i interès. Hem procurat atansar-nos des d’una vessant tècnica però també amb aplicacions pràctiques per a les empreses», ha valorat el director del campus Terres de l’Ebre de la URV, Xavier Farré. «Estem molt contents perquè s’han inscrit moltes persones del teixit empresarial del territori».
Aïda Valls Mateu, professora del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i doctora en IA per la UPC, ha obert la jornada amb la ponència ‘La Intel·ligència Artificial: d’on venim i cap on anem’. I és que com ha explicat la doctora, fa més de 60 anys que es va inventar la IA, tot i que estava en fase de laboratori i recerca. És ara que han sortit noves IA i aplicacions que han revolucionat la societat. Un exemple d’IA abans de la famosa aplicació ChatGPT és el Clippo de word, que ja preveia què estava fent l’usuari, o també alguns videojocs que ja jugaven «contra la màquina» o els filtres amb cares sincronitzades d’Instagram. «Però al final hem d’entendre que és un programa informàtic que no és capaç d’entendre. Són algoritmes que no saben què estem fent. Reben dades i fan uns càlculs». La doctora ha explicat que la manera d’interaccionar amb la màquina ha canviat molt en els últims anys en comparació a fa unes dècades. «El canvi ha sigut també en aquesta interacció. Ara els hi parlem, i ens expliquen coses i ens resolen dubtes». Per tot plegat la doctora ha posat ènfasi en que cal contrastar, ja que les dades que ens pot facilitar la IA poden estar esbiaixades. «La part ètica ens afecta a nosaltres. Hem de ser transparents i les noves generacions han d’aprendre a utilitzar-la».
En aquest sentit també s’expressava el coordinador dels graus d’Empresa al CTE, Josep Miró: «és essencial abordar aquesta eina amb preparació i molta consciència. La IA pot augmentar la productivitat de les nostres empreses i descobrir noves àrees de negoci. Però hem de vetllar perquè l’ús de la IA es faci de forma ètica».
A continuació, Montse Peñarroya, doctora en Gestió d’Empreses per La Salle Universitat Ramon Llull i directora de la consultora Quadrant Alfa, ha parlat de ‘IA, aplicacions pràctiques per a la nostra empresa’. La trobada també ha inclòs una taula rodona titulada ‘La IA ens afecta a tots’, amb Oriol Mascareñas, director de la divisió d’Empresa i Talent de CivicAi, que ha tractat ‘L’ètica i la IA’; Carlos López Pablo, biòleg i coordinador de recerca de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, que ha presentat ‘IA en l’anàlisi d’imatge i el pronòstic en càncer de mama’; i Jordi Barrero, responsable de la Factoria CRAI Campus Ses Celades i membre del grup IA URV, que ha exposat ‘Xarxa d’Innovacions metodològiques amb l’aplicació d’IA a la URV’.
La Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre està organitzada per la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya i la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, la Cambra de Comerç de Tortosa i la Diputació de Tarragona.