Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Les obres per reformar el dic de recer i protegir el port de les Cases d’Alcanar, el 2024

  Està en marxa la redacció del projecte constructiu de la millora, pensada per reforçar la infraestructura davant dels danys que pateix durant els temporals de llevant

  03 febrero 2023 19:19 | Actualizado a 04 febrero 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El Departament de Territori de la Generalitat posa fil a l’agulla en la construcció del dic de recer per protegir el port de les Cases d’Alcanar. El conseller Juli Fernández va ser ahir a la població del Montsià i es va reunir amb els pescadors per anunciar l’inici de la redacció del projecte constructiu.

  Segons detallen des de la Generalitat, l’execució d’aquest projecte suposa la prolongació del dic de recer i la construcció d’un tacó, amb l’objectiu de millorar l’agitació interior i evitar que els forts onatges dels temporals sobrepassin la infraestructura.

  Les obres es preveuen iniciar l’any vinent i suposaran una inversió d’aproximadament 4 milions d’euros per part del govern català.

  Aquests dies ha començat la redacció del projecte constructiu, que s’haurà de sotmetre a l’avaluació d’impacte ambiental i la tramitació administrativa als organismes i agents implicats. Un cop es disposi de tots els informes favorables preceptius, el projecte sortirà a licitació, amb l’objectiu de començar les obres durant el proper 2024.

  La redacció del projecte ha estat adjudicada a l’empresa Enginyeria Especialitzada en Obra Civil e Industrial, del grup Acciona, i suposa un cost de 77.000 euros.

  El port de les Cases d’Alcanar és l’únic de la costa catalana que té orientada la bocana cap al nord-est. Aquesta orientació el fa vulnerable als temporals amb problemes d’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries i les activitats pesquera i nàutica que s’hi desenvolupen.

  El govern, a través de l’empresa pública Ports de la Generalitat, ha buscat «la millor solució» per resoldre la situació de vulnerabilitat que pateix el port quan hi ha temporals de llevant. En aquests casos, els pescadors locals han de portar les seues embarcacions a altres ports propers, com els de la Ràpita o Vinaròs, per evitar que pateixin danys.

  Ports de la Generalitat va encarregar un estudi de model físic del port de les Cases d’Alcanar en una piscina d’assaig a la Universitat d’A Corunya, per buscar una solució als problemes d’agitació interior i d’ultrapassament d’onatge que pateix el port quan hi ha forts temporals de llevant. Així, es va construir una maqueta a escala o model físic del port i es va col·locar dins d’una piscina d’assaig per fer proves.

  El model físic va estar afectat per diferents onatges derivats de temporals, amb els quals es va comprovar quina era la millor solució perquè els temporals de llevant no provoquin l’agitació de l’aigua interior del port, impedint el desenvolupament normal de les activitats pesquera i nàutica. Els resultats de les proves realitzades van concloure que la millor solució és la prolongació del dic de recer uns 100 metres, elevar el mur i la construcció d’un tacó, per evitar els ultrapassaments i millorar l’agitació.

  Construït el 1972

  El conseller de Territori Juli Fernández va comprovar «les dificultats i vulnerabilitat del port» durant les llevantades. «Ens comprometem que els pescadors i usuaris tinguin un port segur», remarcà.

  L’alcalde del municipi d’Alcanar, Joan Roig, va recordar la singular història del port, construït l’any 1972 amb l’aportació dels mateixos mariners. «Avui en surt un producte de màxima qualitat, que ens ha permès ser un referent de la gastronomia i és un dels principals actius turístics del municipi».

  «Aquesta infraestuctura juga un paper fonamental i per això hi hem d’abocar tots els recursos necessaris», remarcà.

  Comentarios
  Multimedia Diari