L’Espluga de Francolí muntarà un pessebre especial per celebrar els 800 anys d’aquesta tradició

Ha preparat una triangular d’actes, amb un concert i l’accés a una recreació del primer pessebre de la història, als baixos de la rectoria

13 diciembre 2023 10:07 | Actualizado a 13 diciembre 2023 18:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí acollirà la seva pròpia celebració del 8è centenari del primer pessebre de la història, el proper 7 de gener. La vila, amb una àmplia tradició pessebrista durant el segle XX i el que portem de XXI, ha preparat una triangular d’actes culturals que compten amb la col·laboració del Museu de la Vida Rural, el Pessebre Vivent de l’Espluga, la Parròquia de sant Miquel i l’Ajuntament de l’Espluga.

L’any 2024, a més, es compleixen 60 anys del primer pessebre vivent espluguí, que, ara en format biennal, es tornarà a representar just d’aquí un any.

Les entrades ja estan a la venda a través de la plataforma Entràpolis i a l’oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí i inclou, en una mateixa tarda, la visita lliure de la sala dels pessebres del Museu de la Vida Rural de 15h a 18.30h, el concert ‘A l’ombra del Pessebre’, amb ombres xineses a l’església vella a les 18.30h i l’accés a una recreació del primer pessebre de la història, als baixos de la rectoria, en acabar el concert.

Una immersió a la gruta de Greccio

Per un poble com l’Espluga, que va representar pessebres vivents a la Cova de la Font Major des del 1967 al 1977, l’efemèride que se celebra enguany a nivell mundial -amb especial rellevància a Catalunya- té una gran significació. La nit de Nadal de 1223, sant Francesc d’Assís va representar per primera vegada el naixement de Jesús, amb un bou i una mula, vius, dins la gruta de Greccio, un petit poble d’Itàlia que ell mateix va definir com ‘el més semblant a Betlem’.

Per això, l’Associació del Pessebre Vivent ha decidit celebrar-ho amb una representació molt especial i senzilla, però plena de simbolisme. Els baixos de la rectoria, que habitualment acullen les escenes de la sinagoga i la casa de Natzaret amb l’Epifania, es convertiran aquest cop en un convent franciscà del segle XIII i en la gruta o cova de Greccio on sant Francesc va organitzar la missa del Gall, aquella nit del 24 de desembre de 1223.

Seran només dues escenes estàtiques que serviran de complement per als assistents a un altre acte singular: el concert ‘A l’ombra del Pessebre’, a càrrec dels espluguins Raül Poblet, Anna Amigó Music i la titellaira Mercè Framis, amb veu, arpa i ombres xineses. L’espectacle clourà a l’Espluga la seva gira per Catalunya.

Es tracta d’una activitat per a tota la família, una recreació dramatitzada de les figures a l’estil dels teatres d’ombres. A més a més, està acompanyada de nadales catalanes. Hi apareixen alguns fragments del Poema del Pessebre de Joan Alavedra, que conservava la seva filla Maria de camí a l’exili l’any 1939.

Per accedir a la recreació del primer pessebre caldrà disposar de l’entrada al concert.

Comentarios
Multimedia Diari