Fracàs escolar en els nois. Tres causes i una proposta

08 noviembre 2022 12:56 | Actualizado a 08 noviembre 2022 12:57
Gerardo Meneses
Comparte en:

ESADE (Centre de Polítiques Econòmiques, EsadeEcPol)) ha publicat recentment un estudi que analitza el fracàs escolar en Espanya i el seu impacte especialment greu en els nois. El menor grau de satisfacció en l’escola, el biaix en l’avaluació del professorat i la menor dedicació als deures són algunes de les variables que poden explicar el desproporcionat abandonament escolar dels nois en Espanya, un país amb la segona taxa més alta de la UE, sols per darrere de Romania. La investigació indica que el sistema educatiu d’un país no ha de mesurar-se sols per la nota mitjana dels alumnes sinó també pel nivell d’equitat en els resultats. La repetició de curs es presenta com a l’indicador més acurat per a predir el fracàs escolar donada la comprovació que augmenta significativament la probabilitat d’abandonament de les aules. En aquest sentit, concreta en un 13,3% el percentatge de l’alumnat que no completa l’educació secundària ni segueix cap formació posterior. I mentre que un 16,7% dels nois abandonen els estudis de forma prematura, el percentatge de noies és un 9,7% (dades 2021).

«Les diferències entre nois i noies es podrien reduir fins a un 30% si millorés el suport parental i la satisfacció a l’escola entre els nois»

Entre les causes identificades –menys deures, més absentisme i més repeticions–:

- El nivell de satisfacció dels nois amb l’escola és significativament menor que en les noies

- Dediquen menys hores als deures i a les tasques escolars

- I estan sotmesos a un biaix en l’avaluació que reben del professorat

Segons la investigació el rendiment de les noies en Primària és superior en les matèries de llengua i anglès juntament amb un nombre major de repeticions de curs de nois en secundària.

La proposta concretada en les conclusions de l’informe fa referència a:

- El paper clau de l’atenció personal mitjançant tutories individualitzades; “Personalitzar, un model per a una educació de qualitat al segle XXI”.

- Un major grau de suport parental; “Millors pares fan millors alumnes”.

- Una millor orientació acadèmica; “Acompanyar per aprendre”.

- Incrementar la satisfacció amb l’escola mitjançant el rol dels professors; “Un professor com jo”.

«Una major diversitat de gènere i raça en el col·lectiu del professorat podria ajudar a reduir el fracàs escolar dels dos grups d’estudiants més afectats: els nois i els estudiants de baix nivell socioeconòmic», diu l’estudi. Es calcula que a Espanya gairebé el 100% de mestres d’infantil, el 80% de primària i el 72% d’ESO són dones, segons l’informe Sistema estatal d’indicadors de l’educació 2020.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari