Riudoms estrena un cavall festiu de grans dimensions

El cavall, inspirat en la història dels fills il·lustres del municipi, els germans Nebot, destaca per les seves característiques que el converteixen en un element singular arreu del territori català

10 julio 2017 10:19 | Actualizado a 10 julio 2017 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riudoms va estrenar la nit de dissabte el seu nou element festiu, el Cavall dels Nebot. Un cavall de grans dimensions que es va descobrir en un multitudinari acte a la plaça de l’Església i que va tenir la presència destacada del Pau del Club Súper 3.

El cavall, inspirat en la història dels fills il·lustres del municipi, els germans Nebot, destaca per les seves característiques que el converteixen en un element singular arreu del territori català. Històricament la figura del cavall està documentada dins el bestiari medieval del model etnogràfic del Camp de Tarragona ja en el segle XIV. Morfològicament, el projecte riudomenc s’ha documentat en la pervivència més interessant d’aquest tipus de figures, concretament en el "Cheval Bayard" de la població valona d'Ath, a Bèlgica, que actua anualment en la festivitat de la Ducasse, celebració ja documentada en temps medievals. Construït amb fibra de vidre, les seves mides són 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 metres de la cua al morro, i 1,80 d’amplada.

Joan Serramià (Tarragona, 1963) és un escultor i joier que ha compaginat el seu interès pel modernisme com moviment artístic i cultural amb la sensibilitat cap a les formes de la imatgeria popular de carrer i també en els pessebres.  Els arquitectes Antoni Gaudí i Josep M. Jujol han estat font de la seva inspiració. Alhora, entre les seves peces més reconegudes hi ha la mulassa de Tarragona (1988), els cavallets tarragonins (1990), la mulassa petita de la mateixa ciutat (2002), i les corones dels gegants de Valls (2015) inspirades en les de la Mare de Déu de la Candela.

Està construït amb fibra de vidre i les seves mides són 4,5 metres del terra a les orelles, 5,5 de la cua al morro, i 1,80 d'amplada

Els germans Nebot foren membres d'una nissaga de militars coneguts per la seva participació en la Guerra de Successió donant suport a l’arxiu Carles d’Àustria enfront dels exèrcits Borbons.  Els seus noms eren Rafael, Joan, Josep, Alexandre i Antoni Nebot Font. Visqueren en la casa que avui és coneguda com a Cal Gallissà, on encara es conserva l’escut d’armes de pedra a la façana.

Comentarios
Multimedia Diari