Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Denuncien que una psicòloga de Reus es va negar a atendre a una usuària que parlava en català

La Plataforma per la Llengua ha insistit que és necessari que els professionals que atenen pacients a Catalunya compleixin amb els requisits lingüístics exigits

25 octubre 2024 15:05 | Actualizado a 25 octubre 2024 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Plataforma per la Llengua ha denunciat públicament un cas de discriminació lingüística que va tenir lloc el 4 de setembre al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Reus, gestionat pel grup Pere Mata, en el qual una psicòloga es va negar a atendre una usuària perquè no s’hi dirigia en castellà. L’entitat ha informat que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha justificat aquest incident, referint-se a ell com “la suposada vulneració de drets pel fet de ser atesos en castellà”.

Segons els fets descrits, la mare d’un menor amb síndrome d’Asperger va trucar al centre perquè el seu fill, que mostrava signes greus d’angoixa, necessitava atenció urgent. Després de ser atesa en castellà per un recepcionista, la trucada va ser transferida a una psicòloga nova que, en escoltar que la mare parlava en català, li va comunicar que no la podia atendre si no li parlava en castellà. Malgrat la insistència de la mare, que va passar al castellà per evitar que li pengés, la psicòloga va continuar mostrant intenció de finalitzar la trucada.

La plataforma ha estat assessorant la família i ha traslladat el cas al Departament de Salut de la Generalitat, que ja ha respost a la denúncia. La cap de la Unitat d’Atenció al Ciutadà de la Regió Sanitària Camp de Tarragona ha confirmat que “es va produir una incidència” i ha expressat el seu lament pel “malestar sofert”, però ha centrat la resposta a justificar la professional, argumentant que “és nouvinguda al nostre país” i que “encara no disposa del coneixement necessari del català per atendre una trucada d’urgència”.

Davant d’aquesta resposta, Plataforma per la Llengua considera inadmissible la justificació del Departament de Salut i alerta que aquestes situacions de discriminació lingüística en l’àmbit sanitari no són casos aïllats. Segons l’entitat, el 2023 van rebre 221 queixes per discriminació lingüística a Catalunya, més del doble que el 2022, i aquest 2024 ja se n’han registrat 197. La Plataforma tem que la resposta de Salut i la falta de sancions puguin perpetuar aquesta mena d’incidents, per la qual cosa durà el cas a la Subdirecció General d’Avaluació i Inspecció Sanitàries.

La Plataforma per la Llengua ha insistit que és necessari que els professionals que atenen pacients a Catalunya compleixin amb els requisits lingüístics exigits, especialment en serveis d’urgències, on la comunicació en la llengua pròpia de l’usuari és fonamental per garantir una atenció adequada i sense vulneració de drets.

Comentarios
Multimedia Diari