Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La cotització de l'avellana se situa al nivell internacional per primer cop en més de cinc anys

Unió de Pagesos preveu una collita d'unes 12.000 tones, un 20% menys de l'habitual

Laia Poblado/ACN

Whatsapp
Munt d'avellanes, terra i restes vegetals que després la màquina recol·lectora aspirarà i destriarà. FOTO: Roger Segura / ACN

Munt d'avellanes, terra i restes vegetals que després la màquina recol·lectora aspirarà i destriarà. FOTO: Roger Segura / ACN

Amb deu dies de retard, i després d'una setmana gairebé aturats per les pluges, els pagesos del sector de l'avellana arrenquen una campanya més bona que la passada però un 20% inferior al que seria habitual. Unió de Pagesos preveu una collita d'unes 12.000 tones d'avellana "grossa, maca i bona", segons Rafael Español, responsable de la fruita seca del sindicat. A més, per primera vegada després de més de cinc anys, la cotització d'aquest producte s'ha situat al nivell internacional. Un fet que pot ser una bona notícia si el preu es manté estable, però els pagesos temen que, passades unes setmanes, les xifres tornin a caure. A hores d'ara la Llotja de Reus marca 2,55 euros per lliura d'avellana.

Al Camp de Tarragona aquest 2015 no s'espera una gran collita d'avellana, sinó que es preveu que la campanya serà d'un 80% respecte un bon any. Així, la xifra rondarà, segons els càlculs del sindicat, les 12.000 tones. Malgrat això, estan contents, ja que l'avellana, ha remarcat Español, tindrà "bona qualitat i bona mida". El seu principal competidor, Turquia, obtindrà enguany un producte d'un calibre més petit i de menys qualitat, ha assenyalat.

La meteorologia no ha afectat negativament els arbres, però el fet que a principis d'hivern passat no acabés de fer fred i que a començaments d'any baixessin les temperatures ha retardat la maduració. D'aquesta manera, l'inici de la collita s'ha retardat uns deu dies respecte altres anys. A més, tot i que alguns pagesos ja van començar a plegar avellanes fa una mica més d'una setmana, van haver de parar a causa del passat episodi de pluges i no han pogut reprendre l'activitat fins aquesta setmana.

Pel que fa als preus, Español s'ha mostrat sorprès que la Llotja de Reus marqui, ara mateix, uns preus que es troben al mateix nivell que a Turquia o Itàlia, 2,55 euros per lliura d'avellana. "Feia set anys i mig o vuit que no passava", s'ha exclamat, "aquí sempre anem per sota". El responsable creu que és una "paradoxa", i que cal esperar l'evolució dels mercats quan hagin passat unes quantes setmanes.

"Pot ser un moment puntual" perquè no hi ha estoc de producte i hi ha clients que ja en necessiten -per exemple, empreses de xocolata o de torrons que preparen la campanya de Nadal-, o pot ser que "d'una vegada per totes aconseguim que els preus s'estabilitzin", ha dit. L'esperança del sector és que les xifres "es mantinguin" entre 2,50 i 2,80 euros "i que no baixin més", perquè la campanya surti rendible als pagesos.

També els preocupen especialment els robatoris, i és que quan les avellanes encara no havien començat a caure, alguns productors ja van patir furts de fins a 300 quilos. La situació, però, ja fa anys que s'arrossega, i tant els Mossos d'Esquadra com els consistoris dels municipis més afectats -com ara Constantí, el Morell o Vilallonga del Camp- s'han posat les piles per fer-hi front. Els uns, reforçant el patrullatge, i els altres, contractant seguretat rural de suport, que se suma a la tasca de les guàrdies urbanes de cada localitat.

Finalment, Español ha reivindicat estabilitat de preus i una bona política agrària per aconseguir que es mantingui el conreu. I és que aquí, ha lamentat, cada cop va a menys perquè "no hi ha hagut relleu generacional" i no es planten nous camps d'avellaners. A més, en països on no era un conreu tradicional, han començat a produir-ne per no haver-la de comprar fora. Cal recordar que el Camp de Tarragona, i en concret les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès i, en menor mesura, la Terra Alta, produeixen el 90% de l'avellana catalana. El 10% restant prové de camps gironins.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También