Seixanta anys d’educació en valors

El Cau de Valls comença els actes de celebració del 60è aniversari de l’Agrupament amb una taula rodona i la presentació del programa

18 noviembre 2017 19:29 | Actualizado a 21 noviembre 2017 19:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Cau de Valls va començar ahir la celebració del 60è aniversari amb una taula rodona. Quatre persones vinculades amb el món de l’escoltisme, i que l’han fet créixer en diferents àmbits, van debatre sobre l’impacte que l’Agrupament Escolta i Guia ha tingut al llarg d’aquestes sis dècades en la ciutat. Entre ells Elena Sastre, l’actual Comissària de la Demarcació de Tarragona, o Xavi Anglès, qui va participar en la redacció del Codi Obert, el llibre que recull la metodologia escolta i que tots els caps, els monitors en l’argot escolta, tenen com a referència. Al llarg de la taula van sorgir alguns temes interessants, sobretot en la incidència d’un grup escolta en el teixit associatiu de la ciutat. I és que un dels objectius del moviment escolta és formar persones implicades de forma activa en la seva ciutat, conscients del valor del voluntariat. 

El paper del Cau, doncs, va ser especialment important en moments polítics convulsos. Cal recordar que el Cau va néixer enmig d’una dictadura, però mai va deixar d’educar infants i joves perquè qüestionessin la seva realitat social i política. I és que el Cau de Valls és el més antic de la demarcació de Tarragona. Va néixer el 1958 de la mà d’un grup de joves compromesos amb el seu entorn, amb una clara passió per l’excursionisme i amb una ferma creença en l’educació en valors.

Al llarg del temps el Cau ha adaptat la seva manera de treballar a la realitat que l’envolta, però els valors no s’han oblidat. De fet, els valors escoltes es poden resumir en els seus tres pilars: «Persona, País i Educació», i en les deu lleis escoltes, que parlen de respecte a la natura, treball en equip i de l’esperit crític com a eina del creixement personal i de transformació social

Ester Huguet, l’única ponent del Cau de Valls, ha ofert la mirada més propera, amb el coneixement que només l’experiència personal ofereix i vivint en primera persona un aniversari que també és seu. Per contra, Tomàs Genís, comissari Internacional de Minyons Escoltes i Guies, ha ofert la mirada oposada, veient el moviment escolta des de la perspectiva global. Entre els dos representen un dels principis de l’escoltisme, l’acció local com a fonament per un canvi global.

Just abans de la taula també es van presentar la resta d’actes planificats per la celebració. Entre aquests s’inclou una exposició fotogràfica de les sis dècades d’escoltisme, amb fotografies de cada un dels moments històrics en els quals el cau hi ha estat present. També una plantada d’arbres, que encaixa amb la voluntat de cuidar la natura de l’escoltisme, i un sopar popular per a totes les persones que d’una manera o altra han estat vinculades al Cau de Valls.

El Cau de Valls té una important presència en xarxes socials i a través d’aquestes es pot seguir l’actualitat del 60è aniversari, els seus actes i protagonistes.

Comentarios
Multimedia Diari