Entre el 2016 i el 2022, a l’Albereda de Santes Creus s’hi duran a terme un seguit d’accions amb l’objectiu de preservar aquest espai natural, paisatgístic i històric ubicat a tocar del riu Gaià, al costat del Reial Monestir de Santes Creus, i fer front a la degradació produïda per les prop de 17.000 visites que acull anualment. El que es vol aconseguir és fer una reordenació de l’ús públic d’aquest espai per tal de fer-lo compatible amb la conservació dels boscos i els ecosistemes.
Les actuacions es realitzaran en el context de les Directrius i primer programa de gestió de l’Albereda aprovat ahir al Ple de la Diputació de Tarragona. I és que aquest espai és propietat de l’ens supracomarcal des de 1957.
Concretament, el pla, que consta de 7 línies estratègiques, 22 objectius i 44 mesures, vol restaurar aquells àmbits més degradats, especialment els ambients fluvials i els boscos monacals històrics. També es recuperaran els valors naturals, culturals i intangibles dels boscos històrics vinculats al monestir, i es treballarà per augmentar la naturalitat dels hàbitats aquàtics propis de ribera. D’altra banda, es vol garantir la integritat de la fauna i la flora i, alhora, que sigui compatible amb l’ús públic que té aquest espai.
De fet, un dels objectius del pla és potenciar l’Albereda com a un actiu cultural i turístic que vagi de la mà del monestir, així com presentar l’espai com una porta d’entrada al riu Gaià. El programa també preveu fer un seguiment de l’evolució de l’espai en els àmbits de la restauració natural, ecològica, paisatgística i d’ús públic.
El pla, que tot just ha estat aprovat, es preveu que es comenci a executar aquest 2016 i que s’allargui durant 6 anys, fins al 2022. La direcció anirà a càrrec de la Diputació, amb el suport de l’àrea de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori d’aquesta administració, i serà executat amb la col·laboració de la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat i l’Ajuntament d’Aiguamúrcia.
L’espai natural protegit de l’Albereda de Santes Creus compta amb un recorregut que segueix part del curs del riu Gaià a través d’un dels únics boscos de ribera de Catalunya. El punt d’inici de l’itinerari és just al costat d’una àrea de lleure que compta amb barbacoes, taules, zona de pícnic i bar. Ja l’any 2009, la Diputació va iniciar una estratègia per a la protecció i revalorització de l’espai amb la restauració de la llera del riu Gaià i del conjunt de l’espai fluvial més proper.