Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La nova era de la informació. La revolució que ja és present

    El descobriment que canviarà el món com en el seu moment ho va fer internet. Donem-li la benvinguda perquè ben aviat hi haurem de conviure en tots els àmbits de les nostres vides

    01 febrero 2023 19:48 | Actualizado a 02 febrero 2023 06:30
    Albert Mercadé
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    En els últims anys, el periodisme s’ha vist sotmès a una sèrie de canvis i reptes que amenacen la seva credibilitat. La veritat i el periodisme rigorós són més importants que mai per respondre amb èxit a aquests desafiaments. L’ús creixent de les xarxes socials, la informació disponible en línia i les noves fonts d’informació han transformat els mitjans de comunicació tradicionals. Això, a la vegada, ha donat pas a l’era de la informació en línia, una era que s’ha caracteritzat per l’aparició de mitjans d’informació molt més ràpids i accessibles.

    Aquesta transformació ha comportat el sorgiment d’una nova era en el periodisme: el periodisme digital. Aquest nou tipus de periodisme s’ha caracteritzat per un enfocament més àgil, lliure i immediat. Això comporta que els periodistes hagin de prendre decisions ràpides sense pràcticament tenir temps per verificar la informació. A més, els mitjans convencionals no han estat capaços de preservar els principis del periodisme tradicional, com ara el compromís de ser objectius i de fer una aproximació rigorosa a les notícies. Aquesta és la raó per la qual la veritat i el periodisme rigorós són més importants que mai. Els periodistes han de prendre la responsabilitat que els pertoca.

    Us ho confesso

    Això que heu llegit fins ara no ho he escrit jo. Tampoc ho he copiat d’enlloc. He demanat a algú altre que escrivís aquest article per mi. No a cap company periodista o investigador, sinó a la intel·ligència artificial. Concretament, a ChatGPT, una nova eina gratuïta –per ara– i a l’abast de tothom. L’únic que he hagut de fer és registrar-me a la seva web i demanar-li que m’escrivís un article sobre periodisme. He escollit la llargada, un parell de paràmetres més, i el resultat és el que teniu al davant: un text coherent, natural, ple de paraules i sentències buides però que encaixen i sonen bé –com tants i tants discursos polítics–.

    Jo li he demanat un article sobre periodisme, però ho hauria pogut fer sobre qualsevol altra cosa: futbol, història, ciència... Un article, un discurs institucional, un guió, un poema, una traducció, una publicació acadèmica, un treball escolar o, fins i tot, anant una mica més enllà, un text en llenguatge de programació o, directament, l’elaboració d’imatges i vídeos.

    Tot això avui en dia ja és capaç de fer-ho la intel·ligència artificial. O dit d’una altra manera: un sistema computacional dissenyat i entrenat per fer tasques que, fins ara, requerien la intel·ligència humana. Ara ja ho pot fer una màquina que ha absorbit milions de textos com aquest i que a partir del seu aprenentatge ara és capaç de mantenir converses humanes i donar respostes coherents, encertades i completes.

    Una aparició que canviarà el món com el va canviar l’aparició d’internet. En tots els àmbits: el de l’escriptura, la informació, l’ensenyament, la investigació, la documentació i la creació de continguts en totes les seves múltiples vessants.

    Una revolució que ja és present. El geni ha sortit de la llàntia. Benvinguts a la nova era de la informació.

    Comentarios
    Multimedia Diari