Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tornen aquest estiu les mesures per evitar la massificació d’alguns espais naturals protegits de les Terres de l’Ebre, als parcs naturals del Delta i els Ports. Un fenomen que es va fer més evident durant la pandèmia, amb les restriccions per viatjar fora de país, però que es preveu que pugui tenir continuïtat i al qual es vol continuar posant fre, per garantir la conservació d’aquests entorns de gran valor natural i paisatgístic.

Al Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’Ajuntament de la Ràpita tornarà a posar en marxa la regulació de l’accés dels vehicles a la barra del Trabucador de l’1 de juliol al 31 d’agost. Únicament es podrà aparcar des de les 6 h fins a les 23 h i resta prohibit circular i estacionar de les 23 h a les 6 h. La reserva per utilitzar l’aparcament es pot fer a través del web lotrabucador.cat. D’aquesa manera es vol posar fre a la massificació i especialment a la pernoctació lliure en aquesta zona, on no està permesa.

El passat 2021, primer any en què va estar en funcionament la regulació, durant els mesos de juliol i agost van accedit a l’aparcament regulat de la barra del Trabucador un total de 24.510 vehicles. De mitjana, al juliol hi van aparcar 310 vehicles diaris, i a l’agost 550. La majoria de visitants provenien d’altres punts de Catalunya, i també del País Valencià, Aragó i Madrid, segons el balanç que va fer l’Ajuntament rapitenc. L’alcalde del municipi, Josep Caparrós, va fer llavors una valoració positiva de la prova pilot per regular i ordenar l’accés a la zona i ja va preveure que la regulació es mantindria, perquè va permetre els seus principals objectius: preservar i conservar un espai natural molt fràgil.

A la platja de l’Eucaliptus, al terme municipal d’Amposta, s’ha abalisat amb pals i cordes la pista d’arena principal per tal de canalitzar el pas de vehicles i ordenar l’aparcament. L’objectiu principal és protegir les zones amb vegetació natural d’aquest espai. L’Ajuntament de la capital del Montsià reforçarà la informació amb dos agents cívics durant el període estival. La platja també disposarà d’una zona per a gossos (lligats) i d’una àrea per a pesca. Com en altres zones de Parc Natural, la pernoctació no hi està permesa.

Pel que fa al marge esquerre del Deta, a la platja de la Marquesa i Punta del Fangar, l’Ajuntament de Deltebre manté obertes dues zones d’aparcament, una a la mateixa platja de la Marquesa i l’altra a la Bassa de l’Arena, que els mesos de juliol i agost serà de pagament.

Pel que fa al Parc Natural dels Ports, l’Ajuntament d’Arnes començarà a aplicar aquest mateix cap de setmana la regulació de l’accés de vehicles als Estrets (per Biarnets) i al Toll del Vidre. A partir del juliol, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan també té previst aplicar la seva regulació de l’accés motoritzat als Estrets (per Lliberós) i al Canaletes. Aquests aparcaments, associats a zones de bany i descens de barrancs, seran de pagament. El Parc Natural donarà suport a l’ordenació dels accessos amb la presència de personal informador els dies de màxima afluència de juliol i agost.

Aquestes accions se sumen a les que aplicaran també altres espais d’arreu de Catalunya aquest estiu, com ara l’Alt Pirineu o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Totes aquestes accions s’emmarquen dins del pla de xoc endegat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i turístiques, segons destaquen des de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari