L’exposició ‘Remendadores’ de Cambrils ja té una versió digital

És un recull de 36 fotografies realitzades per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer entre el anys 1940 i el 1974

31 marzo 2020 06:00 | Actualizado a 03 abril 2020 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’exposició fotogràfica ‘Remendadores’ de Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer ja es pot visitar virtualment a la pàgina web de l’Arxiu Municipal de Cambrils (www.cambrils.cat/arxiu). L’equipament i el Museu d’Història de Cambrils han preparat aquesta versió digital de la mostra fotogràfica, que es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils l’octubre de 2018 en el marc de l’Any Vidal i Barraquer. Després ha itinerat durant el 2019 a Reus i Tarragona.

D’aquesta manera, l’exposició se suma a la campanya #LaCulturaaCasa impulsada per la Generalitat de Catalunya i s’afegeix a les altres propostes culturals en línia ofertes des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.

Aquesta mostra fotogràfica, inclosa al XIII Cicle de Memòria de Tardor 2018, va ser possible gràcies al fons Arxiu Família Vidal-Barraquer cedit per la família a l’Arxiu Nacional de Catalunya amb còpies a l’Arxiu Municipal de Cambrils. La majoria de les fotografies, que ara es poden visualitzar mitjançant aquesta exposició virtual, mai no havien estat exhibides en públic fins llavors. La mostra Remenadores va recollir 36 fotografies realitzades entre els anys 1940 i 1974 per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes pioneres catalanes.

L’exposició fotogràfica realça a la fotògrafa Montserrat Vidal-Barraquer (Sarrià, 1902 -Barcelona, 1992) com a meticulosa documentalista etnogràfica del Cambrils previ a l’arribada del turisme. En la seva obra destaquen les fotografies de caràcter costumista, immortalitzant detalls de caràcter etnogràfic que d’una altra manera quedarien a l’oblit.

La tria de les fotografies també reivindica la funció de les dones que hi figuren com a exemple i representants d’un sector tradicional de la societat cambrilenca que desenvolupa una activitat concreta encara avui, sovint desconeguda per al públic en general.

Aquesta darrera vessant s’ha treballat des del Museu d’Història de Cambrils i la URV, identificant estris, espais, treballs i persones com una acció més dins del projecte antropològic en curs ‘Cambrils: històries de vida vora la mar’.

L’autora

L’exposició digital dedica un apartat a recórrer la vida i obra de Montserrat Vidal-Barraquer. En aquest sentit, destaca que «es va formar acadèmicament al col·legi Sagrat Cor de Barcelona i seguint la dinàmica de la seva família, vivia a camí de Cambrils i Barcelona». Sobre la seva afició per la fotografia, en la mostra s’explica que «l’heretà del seu pare, Josep Vidal i Barraquer amb qui va compartir moments fotogràfics durant les primeres dècades del segle XX».

Per últim es destaca que «a mitjan anys cinquanta es va fer sòcia de l’Agrupació fotogràfica de Catalunya, sent una de les primeres dones que en formava part».

Comentarios
Multimedia Diari