Lo Pati - Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, a Amposta, prepara per aquest 2025 un total de nou exposicions i diversos projectes multidisciplinars i d’art contemporani. Enguany, amb l’aigua com a fil conductor. Com ha explicat la directora de Lo Pati, Aida Boix, «pensem que cal reflexionar al voltant de l’aigua perquè serà un dels grans reptes de la nostra era. I a les Terres de l’Ebre també ens ajuda a crear identitat de territori».
Dos dels projectes que es podran veure tenen a veure amb dos viatges: d’una banda, Marco Noris, presentarà Cos d’Ebre, un projecte artístic multidisciplinari que explora el riu com a cos, frontera i arxiu. Noris caminarà durant dos mesos 1.200 quilòmetres des del naixement de l’Ebre fins el Delta. Després farà una exposició, comissariada per Blanca de la Torre, escriptora i investigadora especialitzada en art i sostenibilitat. Noris abordarà «el caminar com una eina d’investigació, com un laboratori creatiu amb documentació audiovisual i una barreja multidisciplinar. El riu des d’un punt de vista poètic».
També l’artista Rafael Tormo plantejarà un viatge per una vuitantena de pobles, pedanies i barris de les comarques del sud de Catalunya per indagar en el teixit cultural dels territoris rurals de l’Ebre «sempre atenent les divergències i els marges». En aquest projecte comptarà amb la relatoria de l’escriptora i poeta de Santa Bàrbara Mireia Ibáñez. “Podré aportar una crònica literària o poètica del que Rafa s’anirà trobant pel camí”, ha avançat. Tot plegat serà una aproximació a la gent del territori, una recerca que podrà cloure més endavant en una publicació.
Al cicle d’art digital a La Façana de Lo Pati, la sala exterior del centre, s’hi han programat sis exposicions audiovisuals en un cicle que portarà per títol Economies de l’aigua: escassetat, transformació i memòria i que estarà comissariat per Vanina Hofman i Valentina Montero. L’aigua, en la seva doble modulació al·legòrica i material, és l’element sobre el qual pivotaran les peces. S’hi podran veure obres de Marie-France Veyrat i Jaime de los Ríos, Paloma Villalobos Danessi, Estefanía Muñoz, Eugènia Balcells, Enrique Ramírez i Gabriel Valansi.
Entre febrer i juny de 2025, l’artista Laia Solé desenvoluparà Ecosistemes de les cures, un projecte vinculat a la convocatòria d’Eixart de recerca, mediació i producció en centres d’atenció primària de salut (CAP) de Catalunya i ho farà de la mà de L’Escola del Cuidar, d’Amposta. «La idea és treballar des de l’art, com té un potencial per acostar-nos a experiències que d’altra forma seria molt més difícil», ha explicat.
També aquest mes de febrer Lo Pati projectarà la pel·lícula The Human Hibernation, com a clausura del cicle Victòria & Savoy als instituts. Es tracta d’una iniciativa organitzada pel cineasta d’Ulldecona Manel Raga amb el suport del Departament de Cultura i diversos ajuntaments del territori. L’acte de cloenda del cicle se celebrarà a Lo Pati el divendres 21 de febrer i inclourà la projecció oberta al públic de The Human Hibernation amb la presència de la seua directora Anna Cornudella. «És una pel·lícula que planteja un món més a prop de la natura, amb una comunitat d’humans que hivernen i que planteja moltes reflexions», ha detallat Raga.
Lo Pati acollirà una nova edició dels Encontres Aproximatius de Postbouesia, que celebrarà la seva cinquena edició. El cicle estarà comissariat pel clarinetista i compositor Miquel Àngel Marín i inclourà performances, debats, la projecció d’un documental i un concert del músic i artista sonor Llorenç Barber i la soprano Montserrat Palacios. Com ha explicat Barber, serà un concert amb campanes: «les campanes són de la comunitat, de qui les escolta. El so de les campanes sona diferent segons la humitat de l’aire. L’art no és individual. Cal viure les campanes entre tots i no només amb el sentit de la missa».
També el segon cap de setmana de juny s’ha programat la cloenda del projecte Garba, que durant dos anys ha promogut la col·laboració entre artistes, científics i ciutadania per experimentar amb matèries primeres del Delta de l’Ebre.
En el marc del festival Eufònic, Lo Pati exposarà una instal·lació immersiva de Jana Winderen, artista sonora reconeguda per les seves exploracions acústiques de medis naturals.
Exposició Leonardo Escoda
La primera exposició de la temporada a l’interior de Lo Pati estarà dedicada a Leonardo Escoda i donarà el tret de sortida a un any d’activitats que diverses institucions de les Terres de l’Ebre dedicaran al pintor d’art abstracte tortosí traspassat ara fa una mica més de dos anys. L’exposició portarà per títol «Sentir Música Callada» i estarà comissariada per Aida Boix Grau. La mostra aprofundirà en el coneixement de l’autor a partir de les últimes obres que va produir. L’exposició Sentir Música Callada es podrà veure del 15 de març a l’1 de juny i inclourà activitats paral·leles, concerts de música i l’edició d’un catàleg sobre l’obra i la trajectòria de l’autor.
Altres projectes
A la programació exposada, cal sumar-hi les activitats anuals de Lo Pati, d’entre les quals n’hi ha dues que aquest 2025 celebren deu anys: Els Ports. Natura i Art, que tindrà lloc el diumenge 11 de maig; i mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge, que enguany se celebrarà del 19 al 22 de juny.
El programa de Lo Pati per al 2025 també inclou el Cicle Difraccions, un circuit de músiques en centres d’art de Catalunya i el projecte L’Aula al Pati, liderat per l’artista Alfred Porres i que donarà continuïtat a la tasca iniciada el 2024 per indagar en el record que genera la vida humana a la vora de l’Ebre. En aquesta segona part del projecte es recolliran testimonis que abraçaran el període que va dels anys setanta fins a l’inici del segle XXI. Del 20 al 23 de novembre, tornarà una nova edició de Femme in Arts, el festival comissariat per la periodista i gestora cultural Anna Zaera, amb una proposta de debats, projeccions i altres manifestacions artístiques al voltant del feminisme i les identitats de gènere.
Aquest 2025 també es donarà continuïtat al programa de convocatòries a la residència d’artistes Baladre, que gestiona el centre d’art Lo Pati al Delta de l’Ebre. Destacarà, per exemple, l’exposició Cuando el cielo está de lana de Blanca de la Torre, que es gestarà a Baladre i que més endavant formarà part del programa expositiu del CDAN | Centro de Arte y Naturaleza a Osca. Paral·lelament, reforçarà el projecte educatiu i de mediació amb escoles i instituts vinculat a les exposicions i coordinat per l’artista Gessamí Olesa. A més, Iris Verge, artista especialitzada en indústries culturals, posarà en marxa un nou programa de mediació de projectes en residència, amb activitats i tallers oberts a la ciutadania.
Creixement de visitants
Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre va tancar el 2024 amb un 15% d’augment de públic respecte a l’any anterior (amb 31.000 visitants anuals), una tendència de creixement que s’ha consolidat els darrers anys. Des del 2017 —any en el qual es va iniciar l’actual projecte directiu— l’afluència al centre s’ha multiplicat per cinc. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs ha posat en valor la feina del centre d’art «perquè és una referència arreu del país».